Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін закликав Раду з прав людини ООН вплинути на Росію через Крим і Донбас


Павло Клімкін, архівне фото
Павло Клімкін, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав Раду з прав людини ООН вплинути на Росію, щоб домогтися допуску міжнародних правозахисників до окупованого нею Криму і виконання нею мінських домовленостей щодо врегулювання в окупованій частині Донбасу.

Виступаючи на засіданні Ради з прав людини ООН у Женеві, Павло Клімкін заявив, що на Кримському півострові має бути дозволена постійна присутність міжнародних організацій, включно з ООН, Радою Європи й ОБСЄ, і Рада з прав людини має закликати Росію як окупаційну владу відкрити Крим для загальних і спостережних місій міжнародних правозахисних організацій.

За його словами, моніторинг становища з правами людини у Криму має відбуватися лише з погляду правових норм і відповідно до міжнародно-правових документів, а не з огляду на політичні міркування російської окупаційної влади на півострові.

Клімкін додав, що внаслідок окупації Росією Крим став «сірою зоною», де «панують несправедливість, терор, залякування, викрадення людей і тортури». «Окупаційна влада здійснює систематичні та широкомасштабні порушення основних прав і свобод, веде приховану війну проти дисидентів, знищує прояви мовної, релігійної та культурної самобутності українців і корінного народу Криму – кримських татар», – наголосив міністр.

Він також закликав Раду з прав людини ООН звернути пильнішу увагу на становище з правами людини, основними свободами і верховенством права не тільки у Криму, а й у Росії на тлі погіршення становища з правами людини в цій країні, де, за його словами, для нинішнього керівництва Росії нормальною моделлю поведінки і частиною повсякденного життя стало згортання простору для громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та політичної опозиції, а також безпрецедентне зростання агресивного екстремізму, агресивного націоналізму, неонацизму та ксенофобських проявів.

Клімкін нагадав і про події в окупованій частині Донбасу й заявив, що Україна наполягає на вирішальному значенні мінських домовленостей та виконанні їх Росією. «Росія не виправдовує очікувань у виконанні її зобов’язань, коли всі ключі до стійкого режиму припинення вогню перебувають у Москві», – наголосив міністр.

Він також зазначив, що безумовне звільнення заручників та політичних в’язнів, серед яких найбільш символічним є утримання Надії Савченко, також залежить від Москви.

Павло Клімкін наголосив, що Україна наполегливо відстоює повернення миру та порядку на Донбас. За його словами, після нинішнього перебування в Женеві він вирушить до Парижа для проведення наступного кола переговорів у «нормандському» форматі. Україна, сказав міністр, потребує подальшої підтримки від міжнародної спільноти, включно з ООН, ОБСЄ, Радою Європи і Радою з прав людини ООН, щоб «чинити додатковий тиск на сторону, яка нехтує своїми зобов’язаннями».

Росія навесні 2014 року окупувала український Крим і заявила про його анексію, а відтак розпалила й підтримала сепаратистські настрої на сході України, після чого перейшла й до прямої воєнної агресії в частині Донбасу. Але Москва заперечує свою причетність до подій на окупованій частині Донбасу і звинувачує Київ у невиконанні мінських домовленостей про врегулювання в цьому регіоні, а щодо захопленого нею Криму стверджує, ніби «питання остаточно закрите».

XS
SM
MD
LG