Доступність посилання

ТОП новини

Візит кримських чиновників в Ніццу суперечить нормам міжнародного права – МЗС України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У МЗС України обурені візитом до Ніцци підконтрольного Росії глави міськадміністрації Ялти Андрія Ростенка, який, за заявою українського зовнішньополітичного відомства, суперечить нормам міжнародного права. Про це в коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомила прес-секретар Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца.

«У МЗС України з нерозумінням сприйняли повідомлення мера Ніцци про візит так званого мера Ялти тимчасово окупованої території АР Крим. Ми в черговий раз наголошуємо, що будь-які контакти з тимчасово окупованою автономною республікою Крим без погодження з Україною суперечать нормам міжнародного права і резолюції Генеральної асамблеї ООН про підтримку територіальної цілісності України від 27 березня 2014 року», – сказала Беца.

«Ми сподіваємося, що керівництво Ніцци в майбутньому буде керуватися міжнародними правовими актами, які підтверджують територіальну цілісність нашої держави, а також дотримуватися позиції політичного керівництва Франції щодо територіальної цілісності і суверенітету України», – додала вона.

У той же час Беца не змогла надати інформацію про те, яким чином представник підконтрольної Росії влади в Криму Андрій Ростенко потрапив до Ніцци і чи є його ім’я в так званих санкційних списках.

Мер Ніцци (Франція) Крістіан Естрозі на своєму сайті 29 лютого повідомив про візит делегації з Ялти на чолі з підконтрольним Росії главою міськадміністрації Андрієм Ростенком і посла Росії у Франції Олександра Орлова. Представники Ялти перебували в Ніцці з 26 лютого по 1 березня, там були підписані угоди про співпрацю. У повідомленні вказувалося, що Крим є частиною Росії.

У жовтні 2015 року міністр внутрішньої політики, інформації та зв’язку, віце-прем’єр підконтрольного Росії уряду Криму Дмитро Полонський взяв участь в нараді ОБСЄ, яка проходила у Варшаві.

Посольство України в Польщі назвало приїзд до Варшави Полонського «провокацією Кремля і порушенням норм міжнародного права». Глава МЗС Польщі Ґжеґож Схетина повідомив, що кримський міністр проник до Варшави як приватна особа, здійснивши махінації з прізвищем.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG