Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: найближчими місяцями може бути політичне рішення про звільнення Савченко


Надія Савченко і її адвокати Марк Фейгін (л) й Ілля Новіков у суді, Донецьк, Ростовська область Росії, 3 березня 2016 року
Надія Савченко і її адвокати Марк Фейгін (л) й Ілля Новіков у суді, Донецьк, Ростовська область Росії, 3 березня 2016 року

Сторона захисту української громадянки, народного депутата України Надії Савченко, обвинуваченої в причетності до загибелі російських журналістів, висловлює переконання, що незалежно від вироку політичне рішення про звільнення українки буде ухвалене протягом найближчих місяців.

«Ви, звісно, винесете обвинувальний вирок, я у цьому не сумніваюся. За цим процесом стежить весь світ. Тут присутні дипломати, співробітники посольств. Ця справа не залишиться без уваги і після вироку. Переконаний, що незалежно від того, що ви вирішите, протягом цього року, і, найімовірніше, протягом найближчих місяців, нам вдасться за підтримки не будемо казати кого, дружніх нам і Україні організацій і держав домогтися політичного рішення про звільнення Надії Савченко», – сказав, виступаючи на дебатах сторін у суді, захисник Ілля Новіков.

Під час свого виступу він наголосив, що провину Надії Савченко не доведено. За словами адвоката, в українки є алібі, доведене деталізацією телефонних дзвінків і даними свідків.

«Щодо звинувачення – воно було фальшиве, ви про це добре знаєте», – додав Новіков.

На даний час у суді триває перерва до 13:00 за київським часом.

На засіданні 3 березня у суді російського Донецька виступатиме також Надія Савченко. Після завершення дебатів суд має ухвалити вирок у справі.

2 березня прокурори попросили для українки 23 роки ув’язнення. Захист заявив, що не заперечуватиме проти вимог прокурорів, оскільки її звільнення залежить не від рішення суду, а від політичних переговорів. Надія Савченко закликала суд не зволікати з вироком, заявивши, що в разі зволікання оголосить сухе голодування. У грудні громадянка України оголосила голодування на знак протесту проти процесу і тримає його досі.

В ефірі Радіо Свобода 2 березня Ілля Новіков заявив, що після оголошення вироку українській громадянці політичний процес її звільнення буде активнішим. Він додав, що шанси на звільнення Надії Савченко доволі високі.

Надію Савченко у Росії звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG