Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС схвалили угоду Греції про газопровід із Азербайджану


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Європейська комісія схвалила домовленість між Грецією і проектом Трансадріатичного трубопроводу про будівництво цього газогону з Азербайджану до Європейського союзу.

Як заявила єврокомісар у справах конкуренції Марґрете Вестаґер, ця домовленість відповідає нормам ЄС щодо державної допомоги й поліпшить енергетичну безпеку і посилить диверсифікацію енергопостачання Євросоюзу без порушення правил конкуренції.

Планований Трансадріатичний трубопровід, відомий за скороченням TAP, завдовжки 878 кілометрів, є частиною проекту Європейського союзу «Південний газовий коридор», що має постачати до країн ЄС газ із Каспійського басейну і Середньої Азії в обхід Росії. У Євросоюзі вважають, що цей проект зміцнить енергетичну безпеку Європи і зменшить газову залежність Європи від Росії. Зокрема, його метою є транспортувати газ із азербайджанського родовища «Шах-Деніз-2» в Каспійському морі до Італії через Грузію, Туреччину, Грецію й Албанію і дно Адріатичного моря.

Трансадріатичний трубопровід до Італії від кордону Греції з Туреччиною має з’єднатися на цьому кордоні з іншою частиною проекту, Трансанатолійським трубопроводом (TANAP), що буде далі сполучений із уже наявним Південнокавказьким трубопроводом через територію Грузії.

Перші поставки газу до Європи новим шляхом заплановані на 2020 рік.

XS
SM
MD
LG