Доступність посилання

ТОП новини

Мер Ніцци Естрозі планує поїхати до Ялти з «дружнім візитом»


Мер Ніцци та представники з Ялти
Мер Ніцци та представники з Ялти

У мерії французької Ніцци повідомили, що голова міста Крістіан Естрозі планує у другій половині травня «у відповідь дружній візит в Ялту», і додали, що у подальшому буде співпраця між двома містами у галузі економіки, культури, туризму, охорони здоров'я, спорту, освіти. Про це мовиться у відповіді мерії кореспонденту проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

У прес-службі мерії Ніцци пояснили підписання меморандуму про продовження співпраці і побратимства з кримською Ялтою тривалою історією відносин між містами та необхідністю «підтримки внесення кандидатури зимової столиці – Ніцци – в число всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

«Це означає, що Ніцца порівнюється з іншими зимовими туристичними курортами. Зокрема з Ялтою, яка має географічні риси (клімат, рослинність, широта, пейзажі, ідентичні рельєфи) з Ніццою. І Ялта, і Ніцца завжди приваблювали ідентичних людей – аристократів і вищі верстви суспільства, а саму Ялту іноді називають «російською Ніццою», – йдеться у повідомленні.

В офіційній відповіді прес-служби мерії Ніцци, на відміну від повідомлення на сайті мерії про зустріч керівників міст, де згадується «приєднання Криму до Росії», Ялта не згадується як частина російської або української території, а просто як «місто-побратим Ніцци з 1960 року».

Крістіан Естрозі підтвердив, що отримав листа з приводу його зустрічі з мером Ялти від посла України у Франції Олега Шамшура, і пообіцяв йому відповісти найближчим часом.

Мер Ніцци (Франція) Крістіан Естрозі на своєму сайті 29 лютого повідомив про візит делегації з Ялти на чолі з російським «головою» міської адміністрації Андрієм Ростенком і послом Росії у Франції Олександром Орловим. Представники Ялти перебували у Ніцці з 26 лютого по 1 березня, там були підписані угоди про співпрацю. У повідомленні вказують, що кримська Ялта є частиною Росії.

У МЗС України обурені візитом до Ніцци Ростенка, що, за заявою українського зовнішньополітичного відомства, суперечить нормам міжнародного права.

Міністерство закордонних справ Франції відмежувалося від позиції мера міста Ніцци на півдні країни, який прийняв делегацію з Ялти і назвав півострів «частиною Росії».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG