Доступність посилання

ТОП новини

Пономарьов про Крим: Україна має подати до суду на учасників Будапештського меморандуму


Ілля Пономарьов
Ілля Пономарьов

Депутат Держдуми Росії, опозиціонер Ілля Пономарьов вважає, що Україні для повернення анексованого Росією Криму під свій контроль слід звернутися до міжнародного суду і притягнути до відповідальності країни, які гарантували її суверенітет підписанням Будапештського меморандуму. Про це він сказав в інтерв'ю виданню «Апостроф», опублікованому 5 березня.

Дії України щодо повернення Криму політик назвав «беззубими».

«Україна не зробила юридичних кроків, необхідних для того, щоб закликати до активних дій учасників Будапештського меморандуму. На місці української влади я б подав до міжнародного суду на країни-гаранти незалежності і суверенітету України. Від них потрібно вимагати виконання зобов’язань, які вони взяли на себе. Це не буде недружнім кроком – самим керівникам цих країн буде простіше, якщо невиконання цих зобов'язань буде визнане в судовому порядку», – сказав Пономарьов.

«Тоді у Сполучених Штатів і Великобританії виникнуть правові підстави для того, щоб здійснювати практичні кроки. Тому що на даний момент все перебуває в площині дипломатії, а в дипломатії можна «копати звідси і до обіду», без жодних наслідків», – вважає політик.

Ілля Пономарьов – єдиний російський законодавець, який виступив проти анексії Криму. Своє переслідування він вважає політично вмотивованим. Пономарьов був змушений виїхати з Росії, перебував у США.

Держдума Росії 7 квітня 2015 року позбавила Пономарьова депутатської недоторканності, а в червні проти нього порушили кримінальну справу. 16 жовтня Держдума дала згоду на арешт депутата.

Будапештський меморандум – міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією і Великобританією про статус держави Україна. Угода містить пункти, що надають гарантії суверенітету і безпеки України.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG