Доступність посилання

ТОП новини

До МЗС Росії направили запит на обстеження Савченко – консул


Надія Савченко на суді в Росії, архівне фото
Надія Савченко на суді в Росії, архівне фото

Генеральний консул України в російському Ростові-на-Дону Віталій Москаленко заявив, що до Міністерства закордонних справ Росії направлений запит щодо можливості обстеження українськими лікарями українки Надії Савченко, яка, перебуваючи за ґратами в Росії, оголосила сухе голодування.

Коли саме був направлений запит, він не уточнив, але додав: «Наскільки мені відомо, відповіді поки що немає».

У запиті йдеться про можливість обстеження Савченко групою з трьох українських лікарів, сказав він російському агентству «РІА Новості».

Попереднього дня, в суботу, Москаленко заявляв українському виданню «Цензор.нет», що група з трьох українських лікарів, яка мала б обстежити Савченко, вже сформована. Тоді він висловив сподівання, що лікарі зможуть прибути до Росії вже в неділю, заявивши, що Україна буде домагатися від МЗС Росії згоди на це, незважаючи на вихідні.

Також генконсул сказав тоді, що 7 чи 8 березня спробує сам потрапити до слідчого ізолятора, де утримують Савченко.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Савченко оголосила «звичайне» голодування. Тим часом через тривалі вихідні в Росії, що завершаться 9 березня, до того часу адвокати не матимуть до неї доступу і не зможуть перевірити стан її здоров’я. Існує побоювання, що Савченко може не вижити чи лишитися інвалідом.

Надію Савченко, народного депутата України, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. За словами Савченко, вона не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею. Але вона заявила, що не буде оскаржувати вироку.

XS
SM
MD
LG