Доступність посилання

ТОП новини

Барієв: в анексованому Криму на «Форум кримськотатарських матерів» учасниць заманили обманом


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В анексованому Росією Сімферополі 5 березня під приводом привітання з Міжнародним жіночим днем для мам з багатодітних кримськотатарських сімей, організація під назвою «Державний комітет у справах національностей і депортованих громадян Республіки Крим» зібрала жінок і провела «Форум кримськотатарських матерів».

Захід пройшов в кримськотатарському театрі, проте далеко не всі його учасниці погодилися з резолюцією Форуму. Про це повідомляє координатор Комітету із захисту прав кримськотатарського народу, член Меджлісу Ескендер Барієв.

«Багато жінок, які прийшли подивитися спектакль на рідній мові, були здивовані фактом проведення реєстрації та видачі незрозумілого документа під назвою: «Резолюція форуму кримськотатарських матерів». З бесіди з багатьма жінками, деякі були обурені даними обставинами, в тому числі і змістом незрозумілого документа і покинули цей захід», – написав Барієв в Facebook.

У документі від імені учасниць форуму організатори закликають ООН «припинити діяльність народних депутатів України Джемілєва, Чубарова і організатора енергоблокади Іслямова, яка спрямована на дискредитацію кримськотатарського народу. А також заборонити їм формувати незаконні збройні загони, які створюються за національним та релігійним принципом».

Барієв зазначив, що подібна форма обману вже знайома в історії кримськотатарського народу.

«Кримськотатарському національному руху відомі подібні інсинуації, які проводилися спецслужбами СРСР. З цього випадку видно, що «сексоти» під виглядом реєстрації, обманним шляхом, у кримськотатарських жінок збирали підписи під документ, який вони отримали пізніше, проти своїх співвітчизників», – вказав координатор Комітету із захисту прав кримськотатарського народу.

Організатори заходу наразі цих заяв Барієва не коментували.

У Меджлісі кримських татар, а також в правозахисних організаціях не раз заявляли про те, що після анексії Росією Криму в 2014 році на півострові проводяться репресії щодо кримських татар, проте російська влада Криму заперечує це.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG