Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі біля пам’ятника Шевченку заспівали українських пісень


У Севастополі в анексованому Росією Криму 9 березня до пам’ятника Тарасові Шевченку поклали квіти на честь 202-ї річниці від дня його народження і заспівали українських пісень, зокрема «Реве та стогне Дніпр широкий…».

Як повідомляє проект Радіо Свобода Крим.Реалії, єдиного організатора такої ініціативи не було. Біля пам’ятника зібралися учасники українського хору, товариства «Просвіта», Українського національно-культурного товариства, прості українці, які живуть в Севастополі.

За акцією мовчки спостерігали співробітники підконтрольного Росії кримського управління ФСБ, трохи пізніше під’їхали наряди поліції. Повідомлень про затримання присутніх немає.

У Сімферополі сьогодні також несуть квіти до пам’ятника Шевченку, поруч з яким чергують поліцейські і люди в цивільному.

У 2014 році під час покладання квітів до пам’ятника Шевченку в Севастополі відбулися сутички між тими, хто прийшов вшанувати пам’ять поета, і представниками місцевої «самооборони» й «казаків», в результаті чого кілька проукраїнських активістів зазнали серйозних травм, їх затримувала поліція.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG