Доступність посилання

ТОП новини

Влада Польщі відкинула рішення Конституційного трибуналу про незаконність законів про нього


Голова Конституційного трибуналу Польщі Анджей Жеплінський оголошує вердикт, Варшава, 9 березня 2016 року
Голова Конституційного трибуналу Польщі Анджей Жеплінський оголошує вердикт, Варшава, 9 березня 2016 року

Уряд Польщі заявив у середу, що не опублікує в офіційному віснику законів рішення Конституційного трибуналу країни, який визнав неконституційними нові закони про цей суд, щоб не надати цьому рішенню чинності.

Як заявила прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло, ухвала Конституційного трибуналу неправочинна, бо була ухвалена без урахування вимог саме тих законів, які трибунал і визнав неконституційними.

Також міністр юстиції Збіґнєв Зьобро заявив, що рішення Конституційного трибуналу – то не вердикт цього найвищого конституційного органу Польщі, аналогу українського Конституційного суду, а лише заява зібрання його суддів, що не має юридичного значення.

У польському уряді ще напередодні заявляли, що не визнають рішень Конституційного трибуналу в цій справі.

Рішення Конституційного трибуналу тим часом широко публікують польські засоби інформації в інтернеті.

Відповідно до рішення трибуналу, оголошеного раніше в середу, основні моменти ухвалених 2015 року законів, які змінюють порядок діяльності цього трибуналу, суперечать Конституції Польщі.

Критики уряду зібралися з вечора в середу під будівлею канцелярії прем’єр-міністра у Варшаві, протестуючи проти дій уряду. Вони встановили намети й частина їх залишилася там на ніч, а на стіни будівлі проектором висвітлювали текст рішення Конституційного суду й заклики до прем’єра й уряду: «Беато, друкуй цей вирок!» чи «Уряде, публікуй!»

Нинішнє рішення уряду ще більше поглибило кризу навколо Конституційного трибуналу, що спалахнула восени 2015 року. Критики вже в той час заявляли, що ухвалені тоді законодавчі зміни мають на меті паралізувати найвищий конституційний орган країни, по суті відібравши в нього можливість стримувати захоплення влади над усе новими інституціями Польщі правою консервативною популістською партією «Право і справедливість», що перемогла на парламентських виборах 2015 року.

Кроки законодавців цієї партії щодо встановлення контролю над Конституційним трибуналом викликали різку критику й засудження в Польщі і за її межами, зокрема, в Європейському союзі, членом якого вона є.

Це не єдині такі кроки в бік встановлення власного всевладдя, на які пішла партія «Право і справедливість». Серед іншого, вона також провела через парламент закони, що запровадили контроль уряду над громадськими засобами інформації, що теж викликало гостру критику у країні й поза її межами, в першу чергу в ЄС.

XS
SM
MD
LG