Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в ООН попередила про масштабну гуманітарну катастрофу в разі руйнування греблі у Мосулі


Мосульська гребля, Ірак
Мосульська гребля, Ірак

Посол США в ООН Саманта Пауер попередила про масштабну гуманітарну катастрофу в разі, якщо найближчим часом не буде відремонтована гребля в іракському місті Мосул.

На зустрічі, організованій представниками США та Іраку в ООН 9 березня, Пауер заявив, що міжнародне співтовариство повинне діяти, аби запобігти обвалу на греблі в Північному Іраку, що може призвести до загибелі близько 1,5 мільйона людей.

«Хоча й були зроблені важливі кроки для вирішення потенційного руйнування, гребля може, як і раніше, зруйнуватися», – сказала Пауер.
За її словами, в густонаселеній долині річки Тигр «існує ймовірність виникнення у деяких місцях паводкової хвилі до 14 метрів заввишки, що може знести все на своєму шляху».

Посол США в ООН закликала світову спільноту надавати допомогу Іраку для проведення «терміново необхідних ремонтно-відновлювальних робіт».

Гребля у Мосулі, розташована неподалік контрольованих бойовиками угруповання «Ісламська держава» територій, була збудована у 1980-х роках. До проблем через зведення греблі на нестійкій основі, додалися також проблеми з її обслуговуванням.

Влада Іраку раніше підписала контракт з італійською компанією Trevi Group зі зміцнення і підтримки роботи греблі, але ремонт експерти називають тимчасовим явищем.

XS
SM
MD
LG