Доступність посилання

ТОП новини

Консул заявляє, що не передавав адвокатові листа для Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Генконсул України в російському Ростові-на-Дону Віталій Москаленко заявляє, що не передавав адвокату Марку Фейгіну листа нібито від президента України Петра Порошенка до Надії Савченко.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, Москаленко повідомив, що текст він побачив уже біля СІЗО в руках адвоката вранці 10 березня.

Раніше сьогодні адвокат Марк Фейгін заявив, що він і генконсульство України стали «об’єктом безпардонної спецоперації», і що лист, який він передав Надії Савченко в СІЗО нібито від президента України виявився підробним.

Захисник заявив у коментарі Радіо Свобода, що в змісті листа не було нічого сумнівного, але він є доказом того, наскільки серйозно російські спецслужби ставляться до справи Савченко, і спрямований на те, щоб дискредитувати громадянку України. На рішення Савченко припинити сухе голодування цей інцидент не вплине, заявив Фейгін.

Речник президента України Святослав Цеголко заявив, що Петро Порошенко не писав листа Надії Савченко, а передав їй слова підтримки через сестру і матір.

Вранці 10 березня стало відомо, що Надія Савченко вирішила відмовитися від сухого голодування до оголошення вироку. У листі вона написала, що робить це після численних прохань до неї припинити голодування. Крім того, Савченко заявила, що суд прислухався до її вимоги і взяв на оголошення вироку сім робочих днів.

9 березня Донецький міськсуд Ростовської області Росії оголосив, що вирок Савченко буде винесений 21–22 березня. Cтан здоров’я українки, яка 4 березня розпочала сухе голодування, погіршився, однак вона змогла виступити в суді 9 березня і вкотре заявити про свою невинуватість. Від грудня Савченко голодує з вимогою звільнення.

Із закликом до Росії звільнити Савченко звернулися багато світових лідерів і міжнародних організацій. Акції на її підтримку відбувалися в українських містах і за кордоном. 9 березня президент України Петро Порошенко заявив, що зробить все можливе для якнайскорішого повернення в Україну Надії Савченко «живою і здоровою».

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії.

XS
SM
MD
LG