Доступність посилання

ТОП новини

Умеров: суд у Криму щодо запобіжного заходу для Чийгоза призначений на 11 березня


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

У підконтрольному Росії Верховному суді Криму на 11 березня заплановане засідання з обрання запобіжного заходу для заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Про це повідомив заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров.

«Суд щодо заборони Меджлісу перенесли на 17 березня, а завтра, 11 березня о 10:00 в Сімферополі знову суд, але вже над Ахтемом Чийгозом щодо обрання запобіжного заходу», – написав він на своїй сторінці Facebook.

Напередодні російський адвокат заарештованого в Криму Чийгоза Микола Полозов звернувся в Генеральну прокуратуру Росії за фактом незаконного утримання свого підзахисного в сімферопольському СІЗО.

Адвокат аргументував звернення тим, що термін дії рішення Верховного суду Криму про арешт Ахтема Чийгоза та інших фігурантів справи про «сутички 26 лютого», винесеного 25 січня, закінчився о 00:00 9 березня.

У своїй заяві адвокат вимагає притягнути до відповідальності суддю контрольованого Кремлем Верховного суду Криму Галину Редько, яка продовжила термін арешту Чийгоза на три дні.

Ахтема Чийгоза звинувачують в організації масових заворушень, а Мустафу Дегерменджі й Алі Асанова – в участі в них. 15 січня 2016 року Верховний суд анексованого Росією Криму зачитав їм офіційне звинувачення у «справі 26 лютого».

За версією російського слідства, 26 лютого 2014 року мітинги, з одного боку, прихильників територіальної цілісності України, з іншого – активістів партії «Русское единство» переросли в сутички. У тисняві загинули двоє людей, 79 були поранені.

У лютому 2016 року правозахисний центр «Меморіал» у Росії визнав Чийгоза, Асанова і Дегерменджі політв’язнями.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG