Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман закликав політичні сили до державницького підходу


Володимир Гройсман, архівне фото
Володимир Гройсман, архівне фото

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив, що сподівається на державницьку позицію і проукраїнський підхід ключових політичних сил країни під час пошуку виходу з нинішньої політичної кризи.

«Більшість говорить про те, що ми маємо знайти вихід із політичної, я б сказав, урядової кризи, яка склалася, і визначити, як далі ми можемо йти щодо формування спільного плану дій», – сказав він, за повідомленням прес-служби парламенту, в ефірі телеканалу ICTV після засідання лідерів фракцій і груп Верховної Ради.

Лідери українського парламенту, сказав Гройсман, погодилися: «ми маємо забезпечити ефективну роботу парламенту за ключовими позиціями, а далі продовжити консультації до того часу, поки ми не знайдемо рішення цієї урядової, а вже і політичної кризи». Разом із тим, за його словами, всі розуміють, що дострокові вибори сьогодні є неприйнятними.

На думку голови парламенту, наразі прем’єр-міністр спільно з власною політичною силою має ухвалити рішення щодо подальших кроків для виходу з кризи. «Вірю в те, що кожен зможе зайняти абсолютно державницьку позицію і ухвалити рішення проукраїнське», – сказав він.

За його словами, політична криза у країні спричинена незадоволеністю громадян якістю державного управління. «Люди бачать певну однобокість реформ, коли реформами називають підняття тарифів чи зменшення пенсій. Це не є реформа, це є певні кроки, які, можливо, і потрібно робити, але треба розуміти, яким чином дати людям більше грошей, яким чином дати людям більше можливостей, щоб вони відчули, що країна рухається у правильному напрямку», – зауважив голова парламенту.

Гройсман вчергове наголосив, що для виведення країни з кризи треба сформувати план дій із 7–10 конкретних завдань щодо необхідних змін у країні, навколо якого мають об’єднатися політичні сили. «Треба сформувати наше бачення спільного майбутнього, і це спільне бачення має бути сформоване і прийняте українським суспільством. А далі треба знайти якісного, сумлінного виконавця. І той, хто візьме на себе відповідальність, зможе реалізувати цей план дій», – вважає Володимир Гройсман.

Також у четвер лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що в цій фракції наполягають на відставці прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. «Прем’єр-міністр має зробити відповідальний крок і дати можливість країні отримати нового прем’єра, новий уряд», – сказав Луценко після наради парламентських фракцій і депутатських груп.

Він додав: «ми підтримаємо прем’єра, який зможе припинити партійний бізнес, припинити зв’язки з олігархами».

Луценко також запропонував Яценюкові зустрітися в понеділок, 14 березня з парламентськими фракціями для обговорення політичної кризи.

Іще наприкінці лютого Луценко заявляв, що стара коаліція розпалася, і найближчого тижня лідери фракцій «мають почати переговори про створення нової коаліції під новий уряд».

Після цього Яценюк нагадував, що більшість народних депутатів не підтримала питання відставки Кабінету міністрів, і наголошував, що уряд є юридично легітимним і продовжує працювати.

Днями українські медіа з посиланням на свої джерела заявляли, що цього тижня Верховна Рада може провести позачергове засідання, під час якого Яценюк, не виключають, складе повноваження прем’єра. У цих повідомленнях ішлося і про те, що Наталія Яресько погодилася очолити уряд за умов, що він буде «технократичним і незалежним від політичних впливів». Однак сама міністр фінансів не стала коментувати цих повідомлень.

16 лютого після звіту уряду Верховна Рада України не змогла ухвалити резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів, хоча визнала діяльність уряду за 2015 рік незадовільною, а урядовий звіт відхилила. Перед цим голосуванням президент Петро Порошенко заявляв, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів пропущено і є запит на повне перезавантаження. Але до вересня парламент не має права повторно голосувати за недовіру прем’єр-міністрові.

XS
SM
MD
LG