Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає негайно пропустити українських лікарів до Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської влади негайно пропустити українських лікарів до народного депутата Надії Савченко, що перебуває в СІЗО у Росії.

«Вимагаємо від Росії негайно надати дозвіл українським лікарям відвідати Надію. Здоров’я Наді різко погіршилось», – написала у Twitter речниця МЗС України Мар’яна Беца.

Раніше один з адвокатів Надії Савченко Микола Полозов повідомив, що її вихід із сухого голодування проходить з ускладненнями, а лікарів з України до неї не пускають.

«Надія припинила сухе голодування, але вихід з нього відбувається з тяжкими ускладненнями. Вчора вона рвала водою, яку намагалася пити. Крім того, стан її і без того виснаженого здоров’я стає все гіршим. Позначається стара проблема з камінням у нирках, загострена стресом для організму у вигляді голодування (особливо сухого). Висока температура, що не спадає вже кілька днів, свідчить, щонайменше, про серйозне запалення внутрішніх органів. Іншими словами, мінімум, що зараз необхідно в терміновому порядку зробити для Надії Савченко, це провести її медичне обстеження», – написав Полозов у Facebook.

За його словами, Надія Савченко російських лікарів до себе «не підпускає».

«Українські медики все ще перебувають в Ростові-на-Дону, так і не отримавши дозволу від російської влади на зустріч і обстеження Надії», – додав адвокат.

Напередодні посол України в Німеччині Андрій Мельник повідомив, що Україна звернулася до Німеччини з проханням якнайшвидше направити до Надії Савченко німецьких лікарів.

Cтан здоров’я українки, яка 4 березня розпочала сухе голодування, погіршився, однак вона змогла виступити в Донецькому суді в Ростовській області Росії 9 березня і вкотре заявила про свою невинуватість. Від грудня Савченко голодує з вимогою звільнення. Напередодні адвокат Надії Савченко Марк Фейгін повідомив, що вона припинила сухе голодування і почала приймати рідину.

9 березня Донецький суд Ростовської області Росії повідомив, що вирок Савченко буде оголошений 21–22 березня.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки. Надія Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії.

XS
SM
MD
LG