Доступність посилання

ТОП новини

Посол України у Британії: Росія сама втягнула себе в низку конфліктів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Саме Росія впродовж останніх десятиліть спровокувала або сама себе втягнула у цілу низку конфліктів та кризових ситуацій, і не лише на пострадянському просторі, заявила посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко.

За її словами, про це вона «хотіла б нагадати російським демагогам» у відповідь на поширену попереднього дня заяву посольства Росії в Лондоні щодо того, нібито Британія робить Росію відповідальною за всі біди у світі.

Посол написала на офіційній сторінці української дипломатичної місії 12 березня, що «вважає своїм обов’язком прокоментувати окремі озвучені російським посольством тези», оскільки російські дипломати згадали Україну в своїй заяві.

Вона, зокрема, нагадала про офіційно визнану участь Росії у військових діях в Південній Осетії, конфлікті в Придністров’ї, а також про авіаудари по цивільному населенню в Сирії.

«Чи не російські так звані «зелені чоловічки» здійснили захоплення Криму два роки тому? Чи це не російські війська воюють на сході України? Якщо Росія не втручається у внутрішні справи інших країн, тоді як можна пояснити те, що сьогодні на сході України оперує понад 34-тисячне російсько-терористичне угруповання, включаючи щонайменше 7 тисяч регулярних російських військових, майже одну тисячу танків та іншої бронетехніки, 10 російських батальйонно-тактичних груп (ще шість розміщені на кордоні з Україною), а також два армійські корпуси, якими командують російські генерали?» – запитує посол України.

У поширеній 11 березня заяві посольства Росії йшлося про те, що «в певному сенсі Росію виставляють в ролі цапа-відбувайла за всі проблеми Великої Британії і Заходу в останні 25 років, тобто за війну в Іраку, авантюру в Лівії, глобальну фінансову кризу, наступ «деглобалізації», …за українську і сирійську кризи, а тепер і за піднесення антисистемних настроїв на Заході і міграційну кризу в Євросоюзі».

Росія заперечує наявність на сході України регулярних частин своєї армії, визнаючи лише, що в складі визнаних в Україні терористичними угруповань «ДНР» та «ЛНР» воюють російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG