Доступність посилання

ТОП новини

За останні три тижні ісламісти в Сирії втратили значні території і 600 своїх бійців – Керрі


Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі повідомив, що за останні три тижні бойовики угруповання «Ісламська держава» у Сирії втратили 3 тисячі квадратних кілометрів територій та 600 своїх бійців. Про це він заявив у Парижі 13 березня на зустрічі з міністрами закордонних справ Франції, Великобританії, Італії, Німеччини, а також верховним представником ЄС із закордонних справ Федерікою Моґеріні. За словами Керрі, сили бойовиків у Сирії ослаблені.

«Якщо режим і його прихильники думають, що можуть випробовувати кордони, зменшувати їх межі в певних областях, або діяти таким чином, щоб ставити під сумнів їхню прихильність до припинення вогню (без серйозних наслідків для досягнутого нами прогресу), то вони помиляються», – додав держсекретар США.

Його заяви пролунали у французькій столиці напередодні планованих на понеділок, 14 березня, у Женеві непрямих мирних переговорів під егідою ООН між делегатами режиму президента Сирії Башара аль-Асада та представниками сирійських опозиційних груп.

Ці переговори мають закріпити хитке перемир'я між сирійськими урядовими військами і бійцями опозиції.

Бойовики угруповань «Аль-Каїда» та «Ісламська держава», які перебувають поза угодою про перемир’я», участі у женевських перемовинах не братимуть.

Раніше Росія закликала координатора ООН щодо Сирії Стефана де Містуру включити сирійських курдів у мирні переговори в Женеві. Представник ООН в інтерв’ю швейцарській газеті Le Temps сказав, що їх на переговорах не буде, однак сирійським курдам має бути надана можливість висловити свою точку зору.

Мирні переговори у Женеві покликані розробити механізми формування нового сирійського уряду, конституції країни, а також забезпечити моніторинг з боку ООН президентських і парламентських виборів, що мають відбутися упродовж 18 місяців.

Напередодні головна сирійська опозиційна група заявила про свою присутність на мирних переговорах у Женеві, заявляючи, що основна увага буде зосереджена на створенні «перехідного органу управління з повними виконавчими повноваженнями». Група наполягла, що президент Сирії Башар аль-Асад не повинен мати «жодного місця» в майбутньому уряді, як і його найближчі сорантники.

Міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем як голова делегації від Асада у Женеві заявив 12 березня, що сигнали опозиції про повалення Асада стануть «червоною лінією» у переговорах і можуть призвести до їх зриву.

Стефан де Містура припустив, що мирні переговори щодо Сирії в Женеві не триватимуть довше 10 днів.

XS
SM
MD
LG