Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Кривому Розі: представники Юрія Вілкула оскаржують рішення ТВК щодо порушень в агітації


Представники чинного міського голови Кривого Рогу, кандидата в мери Юрія Вілкула оскаржують два рішення Криворізької міської виборчої комісії щодо незаконності агітації за їхнього кандидата. Про це у неділю Радіо Свобода повідомила довірена особа кандидата Марина Акімова.

За її даними, у неділю в Дніпропетровському окружному адміністративному суді розпочався розгляд двох позовів сторони кандидата до комісії, обидва стосуються рішень комісії від 9 березня про часткове задоволення скарг одного з кандидатів – опонентів Юрія Вілкула.

В одному з рішень комісії йшлося про те, що агітаційні білборди, встановлені по місту з написом «Юрий Вилкул. Единый кандидат от криворожан», містять недостовірну інформацію, оскільки слово «единый» означає «один», «єдиний», а Вілкул не є одним кандидатом на виборах.

За словами Марини Акімової, в штабі кандидата незгодні з таким рішенням комісії, а також вважають, що достовірність чи недостовірність інформації може визначати лише суд, а не ТВК.

Другий позов сторони Вілкула до міської виборчої комісії стосується її рішення щодо порушень правил ведення агітації на поширюваному в місті плакаті про акцію з виплати по 500 гривень допомоги родинам незаможних криворіжців.

Комісія визнала цю друковану продукцію агітаційною, вказала на відсутність в ній вихідних даних і ухвалила рішення звернутись до поліції. Водночас, за словами Марини Акімової, у штабі Юрія Вілкула вважають, що цей плакат є інформаційним, а не агітаційним.

«Рішення виписане таким чином, що підкупу виборців немає, але порушення правил агітації є. Та ми вважаємо, що ніякого порушення немає, адже цей плакат з’явився ще у лютому, до початку виборчої комісії, а рішення про саму акцію було ухвалене ще в грудні 2015 року, коли навіть закону про перевибори не було. До того ж, на нашу думку, плакат не є агітаційним, адже не містить закликів голосувати або не голосувати за кандидата, конкретний кандидат не вказаний. Комісія заперечила, що там є слово «мер», але ми вважаємо, що наш кандидат – чинний голова й на період виборів не втрачає свого статусу. Тому ми й оскаржуємо», – сказала в коментарі Радіо Свобода Марина Акімова.

У міській виборчій комісії наполягають на правомірності своїх рішень.

У неділю суд вислухав позиції сторін кандидата та виборчої комісії в обох справах. Наступне засідання заплановане на понеділок.

Позачергові вибори міського голови Кривого Рогу відбудуться 27 березня, кандидатами є 15 осіб.

XS
SM
MD
LG