Доступність посилання

ТОП новини

Росія проти санкцій щодо Ірану через випробування балістичних ракет


Росія, яка має право вето у Раді безпеки ООН, виступає проти запровадження санкції щодо Ірану через нещодавні випробування балістичних ракет.

14 березня представник Росії в ООН Вітай Чуркін, відповідаючи на питання журналістів, чи потрібно запроваджувати санкції через останні випробування Тегерана відповів: «Чітка і коротка відповідь – ні».

За словами Чуркіна, Іран не порушив резолюції ООН, яка підтверджує домовленості між Тегераном та шістьма світовими країнами-лідерами, досягнуті у липні 2015 року.

Раніше у ЄС заявили, що можуть застосувати санкції щодо Тегерана через випробування балістичних ракет Корпусом вартових Ісламської революції («Революційна гвардія»).

«Революційна гвардія» повідомила про проведення випробування декількох балістичних ракет по всій країні 8 березня. Іран стверджує, що запуск ракети був частиною військових навчань. У МЗС Ірану заявили, що випробування ракет не порушують ядерну угоду Ірану зі світовими державами чи резолюцію Ради безпеки ООН.

17 січня США запровадили санкції щодо 11 компаній і приватних осіб через постачання для програми іранських балістичних ракет, що були випробувані минулого року. Цей крок Вашингтон здійснив наступного дня після того, як США і Євросоюз зняли з Ірану економічні санкції, що були накладені через його ядерну програму.

Балістичні ракети Ірану дальністю у 2 тисячі кілометрів здатні досягти Ізраїлю і військових баз США на Близькому Сході. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 13 березня закликав світові держави, які підписали ядерну угоду з Іраном, покарати Тегеран за ракетних випробування.

XS
SM
MD
LG