Доступність посилання

ТОП новини

Італія та Угорщина виступають проти автоматичного продовження санкцій ЄС проти Росії – Reuters


Продовження або розширення санкцій щодо Росії не може бути автоматичним, вважають міністри закордонних справ Італії та Угорщини. Таку думку вони висловили 14 березня після зустрічі міністрів країн ЄС у Брюсселі, повідомляє Reuters.

«Ми не можемо просто ухвалити будь-яке рішення на цьому етапі», – заявив італійський міністр Паоло Джентілоні.

«Не можна вирішувати питання про санкції, приховуючи проблеми. Ми вважаємо, що питання санкцій має вирішуватися на найвищому рівні і не може бути автоматичним», – вважає міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Моґеріні відзначила, що такі рішення ніколи й не ухвалювалися технічно, а завжди були наслідками політичних дискусій.

Італія, Угорщина та Греція вказують на важливості Росії як торговельного партнера, постачальника енергії й активного учасника міжнародних зусиль із припинення війни в Сирії. Інші країни Євросоюзу, серед яких Велика Британія, Польща та країни Балтії, наполягають, що санкції є необхідною відповіддю на експансіоністські дії Росії, зокрема, щодо України.

14 березня у Брюсселі міністри закордонних справ ЄС одноголосно погодили п’ять принципів побудови політики щодо Росії. Перший із цих принципів – Росія мусить поважати і виконувати мінські домовленості, підписані у лютому 2015 році, а Брюссель не визнаватиме анексії Криму.

Євросоюз запровадив кілька етапів санкцій проти Москви – спершу через анексію Криму, згодом – через російську роль у конфлікті на Донбасі.

XS
SM
MD
LG