Доступність посилання

ТОП новини

США: Обама запропонував Мерріка Ґарланда суддею Верховного суду


Барак Обама (Л) і Меррік Ґарланд
Барак Обама (Л) і Меррік Ґарланд

Президент США Барак Обама 16 березня оголосив ім’я кандидата на вакантну посаду судді Верховного суду Сполучених Штатів. Ним став 63-річний суддя федерального апеляційного суду у Вашингтоні Меррік Ґарланд.

Верховний суд США, за Конституцією, складається з дев’яти суддів, які призначаються довічно президентом за порадою і за згодою Сенату. Дев’яте крісло у Верховному суді стало вакантним у лютому, після смерті судді Антоніна Скаліа.

Представники Республіканської партії, що має більшість у Сенаті, після смерті Скаліа заявили, що заблокують будь-яку кандидатуру на посаду судді, яку внесе президент Обама. Республіканці стверджують, що кандидатуру судді Верховного суду має вносити вже новий президент, який переможе на виборах у листопаді цього року. Так вважають і провідні республіканські кандидати на номінацію у президентських виборах – Дональд Трамп і Тед Круз. Республіканці висловлюють побоювання, що призначений Обамою суддя буде близький за поглядами до нинішнього президента-демократа, що змінить розклад сил у Верховному суді, зокрема, щодо таких питань, як трактування другої поправки до Конституції (про володіння зброєю).

Демократи, свою чергою, вважають, що для блокування кандидатури, яку вніс Барак Обама, немає ніяких законних підстав.

XS
SM
MD
LG