Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі не пов’язують напад на правозахисника Каляпіна із «повноваженнями Кадирова»


Ігор Каляпін
Ігор Каляпін

У Кремлі назвали неприйнятним вчорашній напад у Чечні на главу «Комітету з питань запобігання катуванням», члена президентської ради з прав людини Ігоря Каляпіна. Водночас речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що цей напад не треба пов’язувати з головою Чечні Рамзаном Кадировим.

«Ви знаєте, я б ніяк не пов’язував цю ситуацію з повноваженнями Кадирова. Це пов’язано з криміногенною обстановкою», – сказав речник президента Росії Дмитро Пєсков, якого цитують російські ЗМІ.

На уточнення, чи означає це, що ситуація в регіоні не перебуває під контролем правоохоронних органів, Пєсков сказав: «Я б не перебільшував так. Але безумовно це привід для того, щоб правоохоронні органи звернули увагу на подібні хуліганські витівки».

Ввечері 16 березня у Грозному на Ігоря Каляпіна напали близько 15 осіб в масках. Вони закидали правозахисника яйцями, зеленкою, також кинули торт і кілька разів ударили.

Глава Ради при президенті Росії з прав людини Михайло Федотов заявив, що буде наполягати на порушенні кримінальної справи за фактом нападу.

Правозахисна організація Human Rights Watch засудила напад і заявила, що нездатність російської влади розслідувати попередні напади стає «зеленим світлом» для нових.

Увечері 9 березня невідомі напали на групу журналістів і правозахисників, які їхали з російського регіону Інгушетії в Грозний. Близько 20 осіб у масках побили їх, а мікроавтобус з речами спалили. У числі постраждалих опинилися російські й іноземні журналісти, а також співробітники «Комітету з питань запобігання катуванням». У зв’язку з цим нападом порушили кримінальну справу за кількома статтями.

XS
SM
MD
LG