Доступність посилання

ТОП новини

HRW критикує США через недостатнє покарання військових, відповідальних за авіаудар по лікарні


Правозахисна організація Human Rights Watch різко розкритикувала владу США за недостатнє, за словами правозахисників, покарання військових, відповідальних за помилковий авіаудар по лікарні в Афганістані минулого року.

Як заявляє HRW, те, що США не вдалося провести кримінальне розслідування щодо офіцерів, є «несправедливим і образливим» для жертв.

Раніше армія США дисциплінарно покарала щонайменше 10 американських військових за помилку, яка призвела до бомбардування в жовтні минулого року госпіталю організації «Лікарі без кордонів» в Афганістані. Внаслідок цього авіаудару загинули 42 людей.

Покарання не передбачають тюремного ув’язнення або кримінального переслідування.

«Люди, найбільш тісно пов’язані з інцидентом, були відсторонені від своїх обов’язків», – передає агенція France-Presse слова полковника Патріка Райдера, представника Центрального командування США.

Також частина причетних солдатів і офіцерів отримали догани, які суттєво ускладнять їхні шанси на подальше просування по службі.

Авіаудар, що стався 3 жовтня 2015 року в Кундузі, викликав міжнародний резонанс і спонукав групу французьких лікарів назавжди закрити лікарню, яка надавала афганцям життєво важливі послуги, недоступні в інших місцях регіону. Група лікарів назвала той напад «безкомпромісним і жорстоким» і зажадала провести міжнародне розслідування.

XS
SM
MD
LG