Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України висловило рішучий протест через відвідини Путіним окупованого Криму


Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через черговий неузгоджений з Україною візит президента Росії та інших російських посадовців до Криму, на тимчасово окуповану територію України. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті відомства у п’ятницю.

«Намагання відсвяткувати річницю російської агресії проти України та віроломного захоплення Автономної Республіки Крим виглядає цинічним на тлі серйозних економічних, соціальних та гуманітарних проблем на півострові. За 2 роки російсько-кремлівським окупантам вдалося повернути Крим у сталінські часи авторитаризму, безправ’я та репресій. Держава-агресор продовжує порушувати на окупованій території права людини, здійснює терор проти незгодних. На півострові фактично відсутні свобода слова, ЗМІ та віросповідань. Щоденно відбуваються систематичні утиски прав українців та кримськотатарського народу. Вся відповідальність за ці та інші порушення покладається на Російську Федерацію як державу-окупанта», – йдеться у заяві.

В МЗС України також заявили, що Україна та всі демократичні держави світу подвоять спільні зусилля, «щоб мешканці українського півострова звільнилися від авторитарного окупаційного режиму, а Крим знову став вільним».

Російська сторона наразі ніяк не відреагувала на протест України з огляду на візит Путіна до окупованого Криму.

18 березня президент Росії Володимир Путін прибув до Криму, де оглянув будівельний майданчик Керченського мосту на острові Тузла і провів оперативну нараду з питань соціально-економічного розвитку Криму й Севастополя.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG