Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ знову закликали звільнити Савченко


Директор Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини Майкл Георг Лінк
Директор Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини Майкл Георг Лінк

Директор Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини Майкл Георг Лінк висловив стурбованість вироком російського суду у справі громадянки України Надії Савченко і повторив «заклик головування ОБСЄ до її негайного звільнення».

«Звільнення Савченко матиме відчутне гуманітарне значення з огляду на її проблеми зі здоров’ям і будуватиме довіру до мирного процесу, спрямованого на розв’язання дворічної кризи в Україні і навколо неї», – наголосив Лінк у заяві, оприлюдненій на сайті ОБСЄ.

Він відзначив, що фахівці очолюваного ним бюро «не мали можливості відвідати її в місцях позбавлення волі або офіційно контролювати суд над нею, попри наше прохання»

«Цей вердикт викликає серйозні побоювання щодо того, чи були дотримані (міжнародно визнані) стандарти (правосуддя)», – додав директор Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини.

Раніше 22 березня прес-аташе представництва Європейського союзу в Україні Давід Стулік назвав вирок Надії Савченко «ще однією трагедією» – поруч із терактами в Брюсселі.

Донецький міськсуд Ростовської області Росії засудив громадянку України Надію Савченко до 22 років за ґратами. Також Надії Савченко присуджений штраф у сумі 30 тисяч рублів за «незаконний перетин кордону».

Перед тим суд визнав Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів.

Раніше російська прокуратура зажадала засудити Надію Савченко до 23 років ув’язнення, а захист – повністю виправдати.

Надію Савченко від липня 2014 року утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які влітку 2014 року, без дозволу української влади, перебували під Луганськом. Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

Надія Савченко від грудня оголосила чергове голодування на знак протесту проти ув’язнення, а від 4 до 10 березня тримала сухе голодування.

XS
SM
MD
LG