Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Криму повернув «справу 26 лютого» в прокуратуру і продовжив арешт фігурантів


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму залишив без задоволення апеляцію прокуратури анексованого півострова, яка вимагала повернути до суду «справу 26 лютого» для винесення вироку. Про це проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» повідомив адвокат Микола Полозов, який виступає захисником одного з фігурантів справи Ахтема Чийгоза.

«Справа «26 лютого» йде в прокуратуру», – написав адвокат у Twitter.

«Це суто формальний привід, необхідність показати, що є якесь розділення між судом і прокуратурою, що це не два органи, які діють в єдиному пориві. Суду це вдалося. На мій погляд, Поклонська (прокурор Криму Наталія Поклонська – ред.) відправить справу назад на дослідування», – повідомив Полозов «Крим. Ралії».

Крім того, у Twitter адвокат написав, що суд продовжив арешт фігурантам справи – заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, а також Мустафі Дегерменджі і Алі Асанову.

24 березня в Сімферополі відбулося судове засідання у «справі 26 лютого», на якому розглядалося апеляційне подання підконтрольного Росії прокурора Криму Наталії Поклонської на рішення суду щодо повернення даної справи на дорозслідування.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь в мітингу прихильників територіальної цілісності України 26 лютого 2014 року. Тоді їм протистояли активісти партії «Русское единство», які також проводили мітинг. За даними російського слідства, через тисняву, що утворилася, двоє мітингувальників загинули, 79 осіб отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

15 лютого на засіданні контрольованого Росією Верховного суду Криму було ухвалене рішення відправити цю справу на дорозслідування.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG