Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко просить Раду Європи відправити в Росію місію для моніторингу прав українських в’язнів 


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України звернувся до Ради Європи з проханням направити в Росію спеціальну місію для моніторингу ситуації з ув’язненими в Росії громадянами України. Про це йдеться в повідомленні на сайті президента за підсумками зустрічі Порошенка з комісаром Ради Європи з прав людини Нільсом Муйжніексом.

«Маємо використати всі можливості, включаючи направлення спеціальної місії, для контролю за ситуацією з ув’язненими українцями та запровадити інші необхідні механізми, зокрема моніторинг Росії Європейським комітетом із запобігання тортурам», – заявив Порошенко.

Крім того, Порошенко закликав комісара Ради Європи сприяти звільненню Надії Савченко та інших утримуваних в Росії політичних в'язнів.

«Кримінальні переслідування громадян України, які незаконно утримуються в Росії, є політично мотивованими і суперечать загальноприйнятим законодавчим нормам і принципам. Ці справи мають спільні ознаки, що засвідчує існування дуже небезпечної тенденції», – додав український президент.

У свою чергу комісар Нільс Муйжніекс повідомив, що стежить за ситуацією з Надією Савченко та іншими ув’язненим українцями.

Сторони також обговорили ситуацію на сході України, порушення прав кримських татар в анексованому Росією Криму, зокрема спроби заборонити Меджліс.

21 березня дружина президента Марина Порошенко звернулася до дружини президента США Мішель Обами з проханням долучитися до міжнародної кампанії зі звільнення і повернення додому українців, незаконно ув’язнених в Росії. У листі до Мішель Обами вона зокрема просила про звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Генадія Афанасьєва, Ахтема Чийгоза «та інших заручників російської каральної машини».

Як заявили раніше у Центр громадянських свобод, понад 20 українців нині ув’язнені в Росії з політичних мотивів.

XS
SM
MD
LG