Доступність посилання

ТОП новини

РНБО затвердила «список Савченко-Сенцова» – речник президента


Рада національної безпеки та оборони затвердила санкційний список проти осіб, причетних до незаконного засудження в Росії Надії Савченко та інших українських громадян. Про це повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко на сторінці у Facebook.

«РНБО затвердила санкційний список Савченко-Сенцова супроти осіб, які фабрикували справи проти українців у Росії. Цей список згодом буде розширений за рахунок фальсифікаторів інших справ, зокрема проти кримських татар. Як зазначено у релізі РНБО, у санкційному списку – керівники і працівники ФСБ, російські прокурори, судді та військові», – повідомив Цеголко.

Як повідомив на засіданні РНБО президент Петро Порошенко, санкційний перелік має стати «списком Савченко-Сенцова» і до нього треба додати особи, які фабрикували справи також проти Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та інших незаконно ув’язнених у Росії.

«Це рішення (затвердження санкційного списку – ред.) не припиняє нашої наполегливої праці з негайного звільнення Надії Савченко та інших українських героїв», – заявив Порошенко.

Президент доручив також додати до санкційного списку осіб, які причетні до тортур українців і кримських татар у Криму.

24 березня Кабінет міністрів схвалив і вніс на розгляд РНБО пропозиції щодо санкційного «списку Савченко». Кабмін доручив Міністерству закордонних справ після набуття чинності рішення РНБО про застосування санкцій поінформувати компетентні органи Європейського союзу, США та інших держав, щоб і вони розглянули можливість запровадження подібних санкцій.

17 березня Президент України Порошенко під час візиту до Брюсселя передав лідерам ЄС пропозиції санкцій України щодо осіб, які, за його словами, фабрикували справу проти Надії Савченко. Пізніше стало відомо, що список містить 46 позицій.

XS
SM
MD
LG