Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: ми готові співпрацювати з вибором «українського Донбасу»


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що українська влада готова провести чесні вибори на Донбасі і «співпрацювати з тим вибором, який зробить український Донбас». Про це Порошенко написав у Twitter під час візиту на Донеччину.

«Мінські домовленості абсолютно чітко передбачають відновлення українського суверенітету на окупованій частині Донбасу через процедуру виборів. Якщо хтось, хто не замазав руки кров’ю, у кого Україна в серці, вирішить брати участь у цих виборах і буде обраний народом Донбасу, я, як президент України, матиму з ним справу», – сказав глава держави у Краматорську Донецької області, відповідаючи на питання щодо можливого призначення українського бізнесмена Ріната Ахметова чи лідера парламентської фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка головою Донецької облдержадміністрації.

Президент додав: «якщо пан Ахметов чи пан Бойко ухвалять рішення балотуватися, виграють вибори й здобудуть підтримку Донбасу, то це буде вибір людей Донбасу».

Порошенко також зазначив, що «мир – це те, до чого прагне Донбас і Україна».

За словами глави держави, переважна більшість жителів Донбасу своє майбутнє бачить у складі України.

Нещодавно тижневик «Дзеркало тижня» з посиланням на свої джерела повідомив про те, нібито в Адміністрації президента розглядають кандидатури Ахметова і Бойка на посади голів «спеціальних адміністрацій», які можуть створити у зоні конфлікту на Донбасі у рамках виконання Мінських домовленостей.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів. Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із лідерами збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

XS
SM
MD
LG