Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: розгляд апеляцій на арешт фігурантів «справи 26 лютого» відбудеться у квітні


У підконтрольному Росії Верховному суді Криму 29 березня відбулися три засідання за апеляційною скаргою захисту на арешт фігурантів «справи 26 лютого». Судді оголосили перерву до 6 і 7 квітня, повідомив Микола Полозов, адвокат одного з фігурантів справи, заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза.

У коментарі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії Полозов пояснив, що мова йде про апеляції на два рішення судді Галини Редько, яка, за його словами, самовільно продовжила термін утримання під вартою Ахтему Чийгозу, і про постанови суддівської колегії про продовження такого терміну всім трьом фігурантам справи – Ахтему Чийгозу, Алі Асанову і Мустафі Дегерменджі – спочатку до 11 квітня, а потім до 24 квітня.

«Оскільки учасники (процесу – ред.) не були належним чином повідомлені і ознайомлені, тобто було порушення їхніх прав, вони не були ознайомлені зі скаргами інших осіб, інших учасників процесу, суддям нічого не залишалося, окрім як ознайомити, видати копії відповідних скарг, заперечення і так далі учасникам процесу і перенести судове засідання на інші дні», – сказав Полозов.

За його словами, спочатку засідання було перенесене на 31 березня, проте судді «пішли назустріч» проханню захисника, який цього дня не зможе перебувати в Сімферополі.

Полозов зазначив, що не має ілюзій щодо того, якими можуть бути рішення по апеляціях. Разом із тим він підкреслив, що порушення, допущені суддею Редько, «є критичними». За словами адвоката, в разі, якщо суд «продовжить покривати» Редько, то може бути подане звернення до Європейського суду з прав людини.

Коментарів судді Галини Редько щодо претензій адвоката немає.

До цього Полозов звернувся в Генеральну прокуратуру Росії за фактом незаконного утримання свого підзахисного в сімферопольському СІЗО. Адвокат аргументував звернення тим, що термін дії рішення Верховного суду анексованого Росією Криму про арешт Ахтема Чийгоза та інших фігурантів «справи 26 лютого», винесеного 25 січня, закінчився о 00:00 9 березня. У своїй заяві адвокат вимагав притягнути до відповідальності суддю Редько, яка продовжила термін арешту Чийгоза на три дні.

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму 24 березня залишив без задоволення апеляцію прокуратури анексованого Криму, яка вимагала повернути справу до суду для винесення в подальшому обвинувального висновку підсудним. Також суд продовжив термін утримання під вартою фігурантам справи до 24 квітня.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь в мітингу прихильників територіальної цілісності України 26 лютого 2014 року. Їм протистояли активісти партії «Русское единство». За даними російського слідства, через тисняву, що виникла, двоє мітингувальників загинули, 79 осіб зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG