Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ заявила, що спалах еболи вже не становить міжнародної надзвичайної ситуації


Всесвітня організація охорони здоров’я встановила, що становище зі спалахом хвороби ебола в Західній Африці вже не становить міжнародної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я.

Як вирішив спеціальний комітет, створений у зв’язку з цим спалахом, на своєму 9-му засіданні, ухвалені раніше у зв’язку з оголошенням надзвичайної ситуації тимчасові рекомендації скасовуються.

Комітет узяв до уваги, що з часу його попереднього засідання всі три країни – Гвінея, Ліберія і Сьєрра-Леоне, – що були охоплені спалахом, виконали критерії переривання первісного ланцюжка зараження. Хоча хвороба ще не подолана, та темпи захворюваності на неї вже не є надзвичайними, і ризик міжнародного поширення нині низький, вважає комітет. Відтак, зокрема, мають негайно бути скасовані всі обмеження на подорожі до цих країн і торгівлю з ними.

За даними ВООЗ, станом на 13 березня було зареєстровано 11 тисяч 316 смертей внаслідок хвороби ебола, загалом випадків цієї хвороби зареєстрували 28 тисяч 639 за час останнього її спалаху, що почався 2014 року. Найбільше були вражені країни Західної Африки.

Хвороба ебола, яку викликає однойменний вірус ебола, призводить до гарячки й сильного болю, блювоти і проносу, порушення функції печінки й нирок і в деяких випадках до внутрішніх і зовнішніх крововиливів. Упродовж тижня-двох настає смерть майже в половини хворих. Дієвих вакцин і лікування наразі не існує. Передається вірус, як вважають, тільки шляхом фізичного контакту з хворими чи з продуктами їхньої життєдіяльності.

XS
SM
MD
LG