Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська відкрила провадження за фактом вбивства адвоката Грабовського


Юрій Грабовський, архівне фото
Юрій Грабовський, архівне фото

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська відкрила провадження за фактом вбивства адвоката Юрія Грабовського, який захищав затриманого в Україні російського спецпризначенця Олександра Александрова.

«Враховуючи суспільний резонанс, уповноваженим Верховної Ради України з прав людини відкрито провадження за фактом вбивства адвоката Грабовського», – повідомила прес-служба омбудсмена.

Мета цього провадження є «контроль за ефективністю розслідування» злочину, додали в офісі омбудсмена.

Напередодні у Раді Європи закликали владу України провести кваліфіковане, дієве і оперативне розслідування за фактом убивства Грабовського і притягти винних до відповідальності відповідно до закону.

Юрій Грабовський був адвокатом одного з двох російських спецпризначенців, затриманих на Донбасі навесні 2015 року під час бою проти українських військових, суд над якими триває у Києві.

Про зникнення Грабовського стало відомо 10 березня. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство» Кримінального кодексу України.

На сторінці Грабовського у фейсбуці 9 березня з’явився запис, в якому від його імені було заявлено, що він не зі власної волі виїхав з України. Колеги і знайомі адвоката заявили, що сумніваються, чи той запис справді зробив Грабовський.

25 березня головний військовий прокурор Матіос повідомив, що тіло адвоката було знайдено в Черкаській області. Також Матіос заявив, що правоохоронці затримали одного з підозрюваних у вбивстві адвоката Грабовського, який і вказав на місце та обставини злочину.

XS
SM
MD
LG