Доступність посилання

ТОП новини

Цеголко: Німеччина зробила демарш Росії щодо допуску до Савченко німецьких лікарів


Надія Савченко на суді в Росії, фото 22 березня 2016 року
Надія Савченко на суді в Росії, фото 22 березня 2016 року

Німеччина зробила демарш Росії, вимагаючи негайно допустити до ув’язненої там громадянки України, народного депутата Надії Савченко німецьких лікарів, повідомив коротко у фейсбуці речник президента України Святослав Цеголко.

За його словами, йдеться про лікарів із відомої берлінської клініки «Шаріте».

Демарш зроблений на звернення української сторони і в Берліні, і в Москві, додав Цеголко.

Підтвердження цього з інших джерел наразі немає.

Надія Савченко, народний депутат України (фракція «Батьківщина») й делегат Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, колишній військовослужбовець Збройних сил, штурман бойового вертольота (її іноді помилково називають «льотчицею»), перебуває за ґратами в Росії, засуджена там до 22 років позбавлення волі в колонії загального режиму і штрафу у 30 тисяч рублів (нині це понад 11,7 тисяч гривень). Її обвинуватили в пособництві в убивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, що нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, і в замаху на вбивство їхнього оператора, а також у незаконному перетині російського кордону.

Надія Савченко на час тих подій перебувала на сході України як доброволець-піхотинець, беручи участь в операції проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів. Вона та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії.

Вона відкидає свою вину і вирок їй, а суд над нею називає фарсом. Такої ж думки дотримуються уряди низки країни, зокрема, України й західних держав, а також правозахисники.

Через кілька тривалих голодувань стан здоров’я Надії Савченко значно погіршений.

Лікарі берлінської клініки «Шаріте» свого часу брали участь у лікуванні колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, коли вона відбувала покарання в Україні.

XS
SM
MD
LG