Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан заявляє про підготовку удару по Степанакерту


Степанакерт
Степанакерт

Міністр оборони Азербайджану Закір Гасанов наказав армії підготуватися до можливих ударів по Степанакерту, який є столицею Нагірного Карабаху, сепаратистського регіону Азербайджану.

«Якщо у найкоротші терміни противник не припинить вогонь по наших населених пунктах, міністр оборони наказав бути готовим для застосування всіх важких бойових засобів, які є у розпорядженні Збройних сил, включаючи ракетно-артилерійські війська з метою нанесення нищівних ударів по місту Ханкенді (азербайджанська назва Степанакерта – ред.) та інших населених пунктах, які знаходяться на окупованих територіях Азербайджану», – мовиться у повідомленні оборонного відомства Азербайджану, опублікованому 4 квітня.

Раніше у понеділок президент Вірменії Серж Сарґсян заявив, що у разі широкомасштабних воєнних дій Єреван визнає незалежність Нагірного Карабаху, сепаратистського регіону Азербайджану. Він зазначив, що Єреван як одна зі сторін підписаної у 1994 році угоди про припинення вогню продовжить повною мірою виконувати свої зобов’язання щодо забезпечення безпеки у Нагірному Карабасі.

Ситуація у Нагірному Карабасі різко загострилася у ніч на суботу, 2 квітня. І вірменська, і азербайджанська сторона звинуватили одна одну у наступі з застосуванням важкого озброєння.

3 квітня Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Баку припиняє в односторонньому порядку військові дії в зоні карабаського конфлікту.

Попри це сторони конфлікту у Нагірному Карабасі повідомляють про продовження бойових дій і збільшення кількості загиблих.

Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, оголосив про вихід зі складу Азербайджану у 1991 році. Це призвело до збройного конфлікту, під час якого Азербайджан втратив контроль над територією, загинуло близько 30 тисяч людей. Нині сили, складені з етнічних вірмен, контролюють не лише територію Нагірного Карабаху, а й панівні висоти навколо цього регіону. Таким чином, Азербайджан не має фактичної влади приблизно над п’ятою частиною території, яка юридично цій державі належить.

XS
SM
MD
LG