Доступність посилання

ТОП новини

ДФС не бачить порушень у відкритті офшорних компаній Порошенком – Білан


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Державна фіскальна служба України поки що не бачить порушень українського законодавства у тому, що президент України Петро Порошенко відкрив офшорну компанію. Про це повідомив перший заступник глави ДФС Сергій Білан.

«Відкриття офшорного рахунку – це не компетенція ДФС. Саме по собі це не є злочином», – сказав він.

Білан пояснив, що ДФС компетентна розслідувати правопорушення щодо легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, ухиляння від сплати податків.

Раніше голова ДФС Роман Насіров заявив, що фіскальна служба перевіряє інформацію щодо офшорних компаній Порошенка.

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент України Петро Порошенко. Журналісти-розслідувачі заявляють, що Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію своїх активів «Рошен», створивши для цього три офшорні компанії.

Згодом юридична фірма «Авеллум», що є юридичним радником Порошенка, заявила, що створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів Порошенка в управління авторитетної міжнародної трастової структури. Президент України також заявив, що основною метою створення компанії Prime Asset Partners Limited на Британських Віргінських островах було створення спеціального підприємства для передачі бізнесу в управління банку Rothschild, а не мінімізація податкової бази, як в інших учасників скандалу.

Автори міжнародного журналістського розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції своїм клієнтам, серед яких політики, бізнесмени та спортсмени з усього світу.

XS
SM
MD
LG