Доступність посилання

ТОП новини

В анексованому Криму суд у справі про заборону Меджлісу оголосив перерву до 15 квітня


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У засіданні підконтрольного Росії Верховного суду Криму за позовом про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу оголосили перерву до 15 квітня.

Сьогоднішнє засідання почалося з півгодинним запізненням і тривало не більше ніж 10 хвилин.

Як пояснив суддя, затримка в засіданні пов’язана з відсутністю представника Державного комітету у справах міжнаціональних відносин російської влади Криму, який «затримується».

Позивача, як і напередодні, представляють два прокурори. На суді не було призначеного Москвою прокурора півострова Наталії Поклонської, яка ініціювала справу.

Як стало відомо проектові Радіо Свобода, сайтові Крим.Реалії, підконтрольна Кремлеві прокуратура півострова надала документи, які, на її думку, підтверджують «екстремістські заклики» голови Меджлісу Рефата Чубарова до порушення територіальної цілісності Росії.

Суд задовольнив клопотання представників Меджлісу про надання часу на вивчення цих матеріалів. Наступне засідання призначили на 15 квітня.

7 квітня на засіданні суду виступили позивач, відповідач і залучені сторони – представники кримського Мін’юсту і адвокат місцевого Держкомнацу.

Керівники Меджлісу прогнозують, що, найімовірніше, суд задовольнить вимоги прокуратури.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з діями російської влади, спрямованими на заборону діяльності Меджлісу. В ООН закликали Росію не допустити заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG