Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії доручив підготувати документи щодо передачі Україні Сенцова і ще 3 українців


Олег Сенцов і Олександр Кольченко в суді, архівне фото
Олег Сенцов і Олександр Кольченко в суді, архівне фото

Міністерство юстиції Росії доручило Федеральній службі виконання покарань Росії підготувати документи для вирішення питання про передачу Україні чотирьох засуджених в Росії українців – Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на прес-службу відомства.

За повідомленням, щодо них 7 квітня надійшов запит із України про їхню передачу «для подальшого відбування покарання на батьківщині».

Водночас у Мін’юсті Росії наголошують, що остаточне рішення буде ухвалене федеральними судами Росії.

10 березня Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва, які засуджені в Росії.

Наступного дня Міністерство юстиції Росії заявило про отримання цього звернення і заявило, що розгляне його протягом 30 днів.

7 квітня Мін’юст України надіслав до Росії повторний запит про передачу Сенцова і Кольченка.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив українського режисера, кримчанина Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка до 20 і 10 років колонії суворого режиму відповідно «за підготовку терактів».

Вироки Сенцову й Кольченку широко засудили у світі. Москва заявила у відповідь, що така різка реакція має «політизований характер».

У справі «про підготовку терактів у Криму» російські спецслужби також затримали Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія, вони також засуджені в Росії.

Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Сенцова, Кольченка й Афанасьєва політв’язнями.

Наприкінці березня президент України Петро Порошенко підписав указ, який вводить в дію рішення РНБО про застосування санкцій щодо причетних до справ проти українців Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

У жовтні 2015 року в Росії засудили до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму за статтею про шпигунство громадянина України Юрія Солошенка. Федеральна служба безпеки Росії повідомила, що «шпигунство» засудженого Московським міським судом Солошенка полягало в тому, що він діяв від імені двох українських підприємств, щоб купити запчастини до комплексів протиповітряної оборони України – як стверджує російська спецслужба, незаконно.

Російські правозахисники звертали увагу, що в перебігу розгляду справи Солошенка його права багато разів порушувалися. Також, на думку правозахисників, Юрій Солошенко є одним із політичних в’язнів-українців, яких незаконно тримають за ґратами в Росії.

XS
SM
MD
LG