Доступність посилання

ТОП новини

«Артемсіль» очолить фігурант журналістських розслідувань Володимир Доля – «Схеми»


Володимир Доля
Володимир Доля

Володимир Доля, який з кінця 2015 року виконував обов’язки директора держпідприємства «Артемсіль», виграв відкритий конкурс на посаду керівника цього підприємства. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

Після заслуховування 24 кандидатів більшість комісії (4 члени) проголосувала за кандидатуру Володимира Долі, єдиний, хто проголосував «проти», – консультант Kienbaum Андрій Машков.

«Коли я дивився на Долю, то я не бачив, що він – самостійний гравець. Я не бачив, що він – людина настільки високого рівня, яка може самостійно – в певних межах, зрозуміло, тому що це державне підприємство, – але в певних межах самостійно керувати підприємством», – пояснює Машков.

Раніше програма «Схеми» оприлюднила розслідування про зловживання на «Артемсолі» і численних посередників, через яких у 2015 році було реалізовано понад 80% солі. При цьому завод робив дилерам додаткову знижку – 5%.

Паралельно з журналістами «Схем» ситуацією на «Артемсолі» зацікавилося Національне антикорупційне бюро, яке порушило кримінальне провадження і перевіряє роботу держпідприємства.

Під час конкурсного відбору Володимир Доля запевнив комісію, що допомагає слідству, а також розірвав попередні контракти, які, за даними провадження, дозволяють заробляти не державі, а приватним фірмам.

«Період перевірки підприємства – до 11 лютого цього року. На сьогоднішній момент, в тому числі і я, були запрошені на допити в НАБУ як свідки – це період 2014–2015 років – керівники Степаненко, Фоменко. Всі контракти розірвали», – під час прямої трансляції конкурсу заявив Володимир Доля.

У лютому 2016 року Володимир Доля передав журналістам документи, які підтверджують, що на той момент з дилерів тільки ТОВ «Костанза», яке теж перевіряють слідчі, купувала на заводі технічну сіль. На прохання журналістів «Схем» прокоментувати ситуацію з ТОВ «Костанза» представники Міністерства аграрної політики та продовольства України знову відзначили, що не втручаються в операційну діяльність підприємства.

«Якщо ви підтверджуєте, що по даному підприємству («Костанза» – ред.) ведеться слідство, це означає, що ще результатів того, що воно є корупційним чи не корупційним, я, наприклад, (навести – ред.) не можу. Коментувати в період слідства некоректно», – заявив голова комісії, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.

Кандидатуру Долі тепер має погодити Кабінет міністрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG