Доступність посилання

ТОП новини

Переговори про зміни до Угоди про асоціацію Україна-ЄС можуть тривати місяці – Рютте


Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте

Відхилення на референдумі 6 квітня в Нідерландах ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС може призвести до тривалих переговорів над змінами до угоди. Про це заявив 8 квітня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

«Це може зайняти місяці, доки не буде знайдено рішення», – сказав Рютте, додавши, що участь в обговоренні цього питання візьмуть різні політичні партії в парламенті Нідерландів.

«Це складний процес і незвідані води», – сказав Рютте.

Хоча референдум мав консультативний характер, уряд Нідерландів не зобов’язаний зважати на його підсумки, але як сказав Рютте, влада не може не зважати на думку великої частини населення.

Голландський парламент повернеться до питання про ратифікацію документа наступного тижня, вже із урахуванням результатів референдуму, додав прем’єр.

За попередніми даними, 38,1% учасників референдуму в Нідерландах проголосували за ратифікацію цією країною Угоди про асоціацію з Україною, 61,1% – проти. Явка склала ледь більше від необхідного мінімуму – близько 32%.

Експерти очікують, що більша частина угоди буде здійснюватися без Нідерландів або за узгодженими із ними змінами. 27 інших членів ЄС вже ратифікували угоду, яка набрала чинності в січні.

Напередодні з ініціативи нідерландської сторони відбулася телефонна розмова прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте з президентом України Петром Порошенком. Рютте сказав, що засмучений результатами референдуму, але запевнив у підтримці його державою надання безвізового режиму до Євросоюзу для українців. Порошенко, зі свого боку, наголосив на відданості України імплементації Угоди про асоціацію, включно з положеннями про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі.

XS
SM
MD
LG