Доступність посилання

ТОП новини

Росія: «Роскомнагляд» вдруге повідомив про «обмеження доступу» до «Української правди» – видання


Інтернет-видання «Українська правда» повідомило, що російська Федеральна служба нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, відома як «Роскомнагляд», надіслала вже друге повідомлення, що доступ до сайту цього видання з території Росії обмежується.

У повідомленні вказано, що «надсилається повідомлення про обмеження доступу до інформаційного ресурсу… як такого, що містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку».

У лютому «Роскомнагляд» уже посилав «Українській правді» схоже попередження через новину більш як річної давнини про голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, посилаючись на вимогу Генпрокуратури Росії, і вимагав, щоб новина була негайно вилучена як така, що начебто містить заклики до масових заворушень та екстремізму.

У тій новині ще від 1 квітня 2015 року Чубаров говорив про необхідність для України повернути окупований Росією Крим і закликав українців «готуватися до найгіршого – до відкритої війни з Росією». Ніяких інших закликів, тим більше до «масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку», про що стверджував «Роскомнагляд», у новині не було.

При цьому сама та новина на «Українській правді» була передруком тексту агентства «Укрінформ», яке, у свою чергу, переказало слова Чубарова, сказані ним в ефірі телевізійного «5-го каналу».

«Українська правда» нагадала, що в Росії діють закони, за якими за два такі «порушення» доступ до інформаційних ресурсів може бути заблокований повністю.

Це вже не перший випадок, коли «Роскомнагляд» наказує обмежити доступ із території Росії до українських сайтів. Зокрема, наприкінці січня під таке обмеження потрапив сайт українського агентства «РБК-Україна». Також під обмеження потрапляли й міжнародні сайти, такі, як інтернет-енциклопедії «Вікіпедія», не кажучи вже про російські – такі, як сторінки спільнот ЛГБТ-підлітків у соціальній мережі «ВКонтакте», Товариства захисту прав споживачів «Громадський контроль» через поради щодо українських правил поїздок іноземців до окупованого Криму тощо.

XS
SM
MD
LG