Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватії євреї вшанували пам’ять жертв часів нацизму окремо від влади


Під час ушанування в меморіалі «Ясеновац», 15 квітня 2016 року
Під час ушанування в меморіалі «Ясеновац», 15 квітня 2016 року

У Хорватії представники єврейської громади вшанували пам’ять жертв хорватського концтабору смерті «Ясеновац» часів Другої світової війни біля однойменного села окремо від офіційного заходу, який вони вирішили бойкотувати.

Близько 300 людей промовили молитви на місці колишнього табору неподалік кордону з Боснією й Герцеговиною, який створив тодішній хорватський фашистський режим усташів і який називають «хорватським Аушвіцем».

Єврейська громада заявляє, що не братиме участі в офіційному вшануванні 22 квітня, як кажуть її представники, через відмову влади країни дати відсіч намаганням націоналістів применшити злочини режиму усташів часів Другої світової війни.

Так само про бойкот офіційної церемонії заявило й об’єднання хорватських сербів.

У Хорватії лунає чимало звинувачень на адресу чинного правоцентристського уряду, який прийшов до влади в січні, в тому, що він потурає крайнім націоналістам. Зокрема, багато хорватів вимагають відставки міністра культури Златка Хасанбеґовича, який, за їхніми словами, симпатизує режимові усташів.

Останніми місяцями в Хорватії сталося кілька інцидентів із виступами крайніх націоналістів із нацистськими гаслами на громадських заходах.

У таборі «Ясеновац», за оцінками, були вбиті близько 700 тисяч людей – переважно сербів, євреїв, ромів, а також хорватів-антифашистів.

XS
SM
MD
LG