Доступність посилання

ТОП новини

Україна переходить на двовалентну вакцину проти поліомієліту – МОЗ


18 квітня разом із понад 150 іншими країнами світу Україна переходить на використання бівалентної оральної вакцини проти поліомієліту, повідомляє Міністерство охорони здоров’я. Це наймасштабніше припинення використання однієї вакцини та її заміщення іншою, за твердженням Глобальної ініціативи із викорінення поліомієліту.

Згідно з Глобальною стратегією ВООЗ, ухваленою на 68-ій сесії Генеральної асамблеї ООН, 18 квітня 2016 року оголошено Національним днем переходу на використання бівалентної вакцини.

Перехід на двовалентну вакцину пов’язаний із викоріненням другого типу вірусу поліомієліту, який був присутній у тривалентній вакцині.

«Обидві вакцини забезпечують однаково ефективний захист від поліомієліту. Різниця полягає лише в тому, що одна з них не забезпечує захист від того штаму поліовірусу, який на сьогодні вже ліквідовано в усьому світі. Натомість новий тип ОПВ забезпечуватиме ще більш ефективний захист від інших двох штамів вірусу поліомієліту, що досі циркулюють», – зазначає Денніс Кінг, представник ВООЗ в Україні.

За даними МОЗ, двовалентна вакцина буде закуплена Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ і буде доставлена в регіони України у достатній кількості.

«Використання ОПВ-вакцини необхідне, адже вона має здатність не лише створювати індивідуальний захист від поліомієліту, але й також зупиняти циркуляцію вірусу у середовищі, що є обов’язковою умовою для ліквідації вірусу назавжди», – каже Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я.

Двовалентна вакцина проти поліомієліту, яка використовувалась раніше, буде утилізована.

«Утилізуватися буде вся вакцина ОПВ – з фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій, центральних і районних лікарень. Все це буде збиратися на обласному рівні. Утилізуватися буде як вакцина первинного рівня, так і та, яка є на державних складах. Вона буде збиратися разом і утилізуватися при високій температурі, оскільки вакцина «жива», – каже представник ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

У квітні в Україну прибуде міжнародна комісія, яка буде оцінювати, наскільки ефективно Україна зреагувала на спалах поліомієліту.

XS
SM
MD
LG