Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликав Путіна звільнити Савченко і домовився про доступ до неї консула


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент України Петро Порошенко в телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним наголосив, що Україна закликає Росію негайно звільнити Надію Савченко.

У перебігу розмови було домовлено про невідкладний допуск до Надії Савченко генерального консула України в російському Ростові-на-Дону, повідомила Банкова.

У зв’язку з погіршенням здоров’я Надії Савченко президент України також закликав допустити до неї українських або німецьких лікарів, мовиться в повідомленні.

Крім того, в перебігу розмови було також обговорено питання російських військовослужбовців Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова, додала прес-служба голови української держави без дальших подробиць.

У Кремлі в повідомленні про цю ж розмову підтвердили, що обговорили питання Савченко і засуджених в Україні російських військових і домовилися про доступ до українки генконсула України «найближчим часом».

Крім того, заявили в Москві, в перебігу розмови «обговорювалося врегулювання на південному сході України, поточні моменти двосторонніх відносин».

Раніше в понеділок суд у Києві виніс вирок у 14 років позбавлення волі за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом, двом російським спецпризначенцям Євгенові Єрофеєву й Олександрові Александрову, яких затримали 2015 року під Луганськом, коли вони брали участь у бою проти українських військових. Їх вважають головними претендентами на обмін на громадянку й народного депутата України Надію Савченко, яку в Росії раніше засудили на 22 роки позбавлення волі й яка від 6 квітня тримає за ґратами в Росії сухе голодування. Суддя в її справі заявляв, що не дав згоди на відвідання Савченко українськими лікарями через її неповагу до суду, сама Савченко не допускає до себе російських лікарів.

XS
SM
MD
LG