Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловило протест через примусове визнання Афанасьєва громадянином Росії


Геннадій Афанасьєв, архівне фото
Геннадій Афанасьєв, архівне фото

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з діями російської сторони стосовно примусового визнання належності засудженого в Росії громадянина України, кримчанина Геннадія Афанасьєва до російського громадянства.

«Незважаючи на наявність в особовій справі Геннадія Афанасьєва паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а також офіційні заяви від нього щодо відмови від російського громадянства та належності до громадянства України, російська сторона не визнає українського громадянства та відмовляється надавати дозвіл на зустріч із ним консульських посадових осіб України», – мовиться в заяві.

МЗС відтак вимагає від російської сторони припинити незаконні дії щодо примусового надання Афанасьєву російського громадянства, надати дозвіл українським консулам на зустріч зі співвітчизником, а також негайно звільнити Геннадія Афанасьєва з-під варти та забезпечити його повернення в Україну.

У заяві нагадано, що 27 березня 2014 року Генеральна асамблея ООН резолюцією 68/262 підтвердила територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також підтвердила нелегітимність «референдуму» в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014 року. Відповідно, громадяни України, які живуть на території Автономної Республіки Крим, не можуть визнаватися ані як громадяни Росії, ані як особи з множинним громадянством, наголосили в Києві.

Росія, окупувавши український Крим і заявивши про його анексію, примусово надала всім кримчанам російське громадянство, за винятком тих, хто встиг у короткий визначений термін подати заяву про відмову від нього.

Минулого тижня мати Афанасьєва повідомила, що її син отримав повідомлення від російської Федеральної служби виконання покарань, що Росія вважає його своїм громадянином, відтак йому відмовлять у видачі Україні, бо Росія не видає своїх громадян іншим державам.

Геннадій Афанасьєв засуджений у Росії в так званій «справі Сенцова-Кольченка» до 7 років позбавлення волі. Афанасьєв є фігурантом кримінальної справи проти інших кримчан, українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка, засуджених до 20 і до 10 років позбавлення волі за звинуваченням у створенні терористичної організації у Криму. Правозахисники вважають цю справу політичною.

Минулого тижня в апараті уповноваженого з прав людини в Росії повідомили, що українське громадянство Сенцова й Кольченка підтверджене, що відкриває можливість для їхнього повернення до України.

XS
SM
MD
LG