Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Савченко погодилась тимчасово припинити голодування


Надія Савченко
Надія Савченко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що ув’язнена в Росії громадянка України, народний депутат Надія Савченко погодилась тимчасово припинити голодування.

Як повідомляє прес-служба президента України, Порошенко телефоном поспілкувався з українкою, розмова відбулася під час його зустрічі з матір’ю та сестрою Надії Савченко.

Порошенко поінформував Надію Савченко щодо кроків, які здійснюються задля її звільнення, та розповів про подробиці телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Україна продовжує робити все для твого звільнення», – сказав Порошенко, звертаючись до Надії.

Президент України також повідомив, що готовий направити свій літак до Росії, щоб повернути Надію Савченко додому.

Раніше сьогодні Порошенко висловив сподівання, що йому з президентом Росії Володимиром Путіним вдалося узгодити попередній алгоритм звільнення Савченко. За словами Порошенка, рішення суду щодо російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва «відкриває певні можливості для залучення механізму обміну».

18 квітня президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

16 квітня сестра Надії Савченко Віра повідомила, що українка погодилася на щоденні крапельниці, щоб уникнути погіршення стану здоров’я. Водночас вона наголосила, що ці процедури Надія дозволяє лише до 20 квітня, а після цього терміну Савченко хоче знати лише конкретний строк її повернення в Україну.

Надія Савченко від 6 квітня оголосила сухе голодування з вимогою звільнення.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. 22 березня в Росії її засудили до 22 років ув’язнення, звинувативши, зокрема, у причетності до вбивства російських журналістів на Донбасі. Надія Савченко звинувачення відкидає.

18 квітня суд у Києві виніс вирок у 14 років позбавлення волі за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом, двом російським спецпризначенцям Євгенові Єрофеєву й Олександрові Александрову.

Їх вважають головними претендентами на обмін на Надію Савченко.

XS
SM
MD
LG