Доступність посилання

ТОП новини

Петренко: Мін’юст протягом найближчих 2 днів подасть документи для повернення Савченко


Надія Савченко, архівне фото
Надія Савченко, архівне фото

Міністр юстиції України Павло Петренко заявляє, що протягом найближчих двох днів Мін’юст подасть документи для якнайшвидшого повернення до України засудженої в Росії української громадянки, народного депутата Надії Савченко.

За його словами, строки для застосування процедури передачі Савченко в рамках Конвенції про передачу засуджених не є прийнятними.

«Тому сьогодні відпрацьовано алгоритм дій, що передбачає, окрім юридичних заходів, дипломатичні заходи для того, щоб максимально пришвидшити процес повернення Надії на територію України. І ми подамо відповідні документи буквально, думаю, протягом двох наступних днів», – сказав Петренко.

Напередодні Петренко повідомив, що Міністерство юстиції України отримало звернення від Савченко, в якому вона просить почати процедуру її повернення в Україну.

Раніше сьогодні президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що йому з президентом Росії Володимиром Путіним вдалося узгодити попередній алгоритм звільнення Савченко. За словами Порошенка, рішення суду щодо російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва «відкриває певні можливості для залучення механізму обміну».

18 квітня суд у Києві виніс вирок у 14 років позбавлення волі за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом, двом російським спецпризначенцям Євгенові Єрофеєву й Олександрові Александрову. Це рішення може бути оскарженим протягом 30 днів.

Їх вважають головними претендентами на обмін на громадянку й народного депутата України Надію Савченко, яку в Росії раніше засудили на 22 роки позбавлення волі. Савченко від 6 квітня і до сьогодні тримала за ґратами в Росії сухе голодування.

XS
SM
MD
LG