Доступність посилання

ТОП новини

Комісар Ради Європи закликає збільшити увагу до порушення прав в Криму


Нілс Муйжніекс
Нілс Муйжніекс

Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжніекс закликав світову громадськість посилити увагу до порушень прав людини в анексованому Криму.

Такий заклик єврокомісара пролунав під час слухань, присвячених Україні у рамках сесії ПАРЄ, яка проходить в Страсбурзі, повідомляє прес-служба уповноваженого президента України у справах кримських татар Мустафи Джемілєва.

Зокрема, Нільс Муйжніекс висловив стурбованість переслідуваннями кримських татар на півострові.

«Ми не повинні допустити того, щоб історія повторила себе щодо кримськотатарського народу», – наголосив Муйжніекс.

Він також зазначив, що «окуповані території поступово, але невідворотно переходять під вплив Росії» і все більше ізолюються від решти України».

«Я змушений з сумом констатувати, що якщо так триватиме і далі, то в центрі Європи виникне велика сіра зона, де не діють механізми захисту прав людини», – сказав єврокомісар.

Після свого візиту до Криму у вересні 2014 року Нільс Муйжніекс заявив, що на півострові відбувається тиск на нацменшини, на ЗМІ і правозахисників.

Підконтрольна Росії влада Криму стверджує, що заяви правозахисників, в тому числі і міжнародних, щодо порушення прав людини на півострові перебільшені.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG