Доступність посилання

ТОП новини

У Росії заявили про наявність політичної волі для обміну Савченко


Валентина Матвієнко, архівне фото
Валентина Матвієнко, архівне фото

Голова Ради федерації, верхньої палати парламенту Росії, Валентина Матвієнко заявила, що для обміну Надії Савченко на утримуваних в Україні росіян необхідна політична воля з обох сторін і що з російського боку така політична воля є.

За її словами, які наводить російське агентство «Інтерфакс», нині триває обговорення правової формули цього обміну.

Народний депутат України Надія Савченко, яка перебуває за ґратами в Росії, після тривалого сухого голодування 19 квітня почала пити воду, повідомляв один із її адвокатів Микола Полозов після зустрічі з нею у слідчому ізоляторі.

Перед тим президент України Петро Порошенко після телефонної розмови з Надією Савченко повідомив, що українка погодилася тимчасово припинити своє голодування. За словами Порошенка, він поінформував Савченко щодо кроків, які здійснюються задля її звільнення.

Іще раніше того ж дня Петро Порошенко висловив сподівання, що йому вдалося в перебігу телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним увечері 18 квітня узгодити попередній алгоритм звільнення Надії Савченко. За словами президента, рішення українського суду щодо російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва «відкриває певні можливості для залучення механізму обміну».

18 квітня суд у Києві виніс вирок у 14 років позбавлення волі за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом, двом російським спецпризначенцям Єрофеєву й Александрову. Їхній захист відтак заявив, що не буде оскаржувати вироку. Їх вважають головними претендентами на обмін на Савченко, яку в Росії раніше засудили до 22 років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG