Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд США присудив Іранові сплатити майже 2 мільярди доларів відшкодувань за жертв терактів


Верховний суд США ухвалив, що Іран має сплатити майже 2 мільярди доларів із заморожених у США активів потерпілим і родичам жертв низки терактів, що, як вирішили американські суди, пов’язані з підтримкою Іраном тероризму.

Суд голосами 6 суддів проти 2 виніс це рішення на користь родичів 241 морського піхотинця США, що загинули внаслідок теракту 1983 року в ліванському Бейруті, а також жертв інших терактів, які Вашингтон пов’язує з Тегераном.

Суддя відхилила позицію центрального банку Ірану, який заявляв, що Конгрес США втрутився в діяльність судових органів, коли 2012 року ухвалив закон, який прями призначив заморожені у США кошти іранського центробанку на виплати у справах про теракти.

Понад 1 тисячу 300 людей є нині серед родичів жертв нападів, які здійснювали угруповання, пов’язані, за даними судів США, з іранською державою.

Конгрес США за останні 20 років кілька разів змінював законодавство, щоб дедалі більше полегшити родичам жертв можливості позиватися до американських судів у справах, у яких ідеться про державну підтримку тероризму іншими державами. Суди у США вже не раз виносили рішення про стягнення відшкодувань на користь родичів жертв. Іран відмовляється виконувати такі рішення.

XS
SM
MD
LG