Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: віце-прем’єр Кістіон збудувався на землі, наданій його майбутньому водію


Родинний маєток віце-прем’єр-міністра в новому уряді України Володимира Кістіона у Вінниці збудований на землі, яку комунальне підприємство «Вінницяоблводоканал» під його ж керівництвом безоплатно роздавало під приватну забудову. 10 соток по вулиці Тракторній отримав водій міськради, який досі формальний власник землі. Водночас на ній звели віллу з басейном родини самого Володимира Кістіона, тепер віце-прем’єр-міністра України в уряді Володимира Гройсмана. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший».

Як йдеться в сюжеті, в 2008 році, коли Володимир Кістіон був головою місцевого обласного комунального підприємства «Вінницяводоканал», КП вирішило віддати частину своїх земель під приватну забудову. Одна з ділянок площею у 0,1 гектара дісталася безоплатно у приватну власність Юрію Пиндику. Наразі за документами з кадастрової карти Юрій Пиндик продовжує володіти цією землею. Але будинок на цій ділянці з 2012 року офіційно оформлений на сина Володимира Кістіона – Дмитра.

Згодом Юрій Пиндик і Володимир Кістіон працювали у міській раді Вінниці – Пиндик був одним із водіїв Кістіона, коли той став заступником мера Володимира Гройсмана.

Володимир Кістіон у коментарі журналістам заявив, що землю у водія родина просто викупила. «Пан Пиндик відповідно до чинного законодавства отримав земельну ділянку, а потім запропонував її продати і мій син купив її», – зазначив в інтерв’ю журналісту «Схеми» віце-прем’єр Володимир Кістіон.

Утім, при продажу землі у законний спосіб відбувається перереєстрація на нового власника і сплата податку – цього ж разу офіційної зміни власника не відбулося. Земля і досі формально належить водієві вінницької міськради Юрію Пиндику – хоча на ній збудувався Володимир Кістіон, йдеться в розслідуванні.

Будинок на ділянці Юрія Пиндика зареєстрований на сина Володимира Кістіона Дмитра
Будинок на ділянці Юрія Пиндика зареєстрований на сина Володимира Кістіона Дмитра

Те, що він жив у цьому будинку, новий урядовець не спростовує. Каже, що не вносив його у свою декларацію як майно у тимчасовому користуванні, бо син йому просто «дозволяв» там жити на вихідних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG